Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Kripto Paralar İle İlgili Yasal Düzenleme Meclise Geliyor

Theleoncoin

Korgeneral
Moderatör
Adsız tasarım (42).png


Ülke gündemi bir süredir tasarruf tedbirleri ve sıkılaştırıcı para politikaları ile meşgul olmaktadır. Bu kapsam da Mehmet Şimşek tarafından yapılan son açıklamada bir dizi tasarruf planı açıklanırken teknolojik olarak gelişimlerin de hız verileceği açıklanmıştı. Bu kapsam da yapılan açıklamada gelir kalemlerinin artırılmasının da gündem de olduğu belirtilmişti.

Bir süredir üzerinde çalışma yapılan kripto para yasası son düzenlemelerin ardından önümüzdeki hafta meclis gündemine taşınacak. Yapılan meclis görüşmelerinin ardından yasalaşması beklenen taslak metinde neler olduğu henüz açıklamamış olsa da kulislerde yapılan söylentilere göre işlem başına belirli bir vergi dilimi getirilmesi planlandığı söyleniyor. Bunun yanında yatırma ve çekme işlemlerinde uygulanabilecek bir vergi olduğu da diper söylentiler den birisi belirlenen vergi kesintisinin %20 oranında olduğu, kripto işlemlerinde açığa satış yani market sell yapılmasının yasaklanması ve kaldıraçlı yani marjin ve vadeli işlemlerinin yasaklanması da belirtilen bir diğer husus olmaktadır.

Kripto para yasasında borsa ve platformlar ile geliştiriciler içinde bazı düzenlemelerin olduğu gelen söylentiler arasıda yer alıyor. Son açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında alınan gelir kalemlerinin artırılması kararı alındığı için bu yasanı bir kaç hafta içinde yasalaşarak uygulanmaya başlanacağı düşüncesindeyim. Ancak İç işleri bakanı ve Mit başkanı ile yapılan son toplantıdaki durum nedeni ile bu yasa bir kaç hafta gecikebilir.


GÜNCELLEME


Akparti grup başkanvekili açıklama yaptı yasa meclise geldi
  • Kripto para borsaları, SPK'dan lisans alarak hizmet vermeye başlayacak.
  • Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlıkları SPK tarafından denetlenecek
  • Yurtdışı merkezli kripto borsaları, Türkiye'de hizmet veremeyecek.
  • İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı faaliyeti gösterenler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor
  • Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak...
  • Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.
  • Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak...

Yasa taslağının detayları ve önemli başlıkları
  1. Kripto Varlıkların Düzenlenmesi:
    • Kripto varlık platformlarının ve hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini düzenlemek.
    • Kripto varlıkların alım satım işlemlerinde ve saklanmasında şeffaflık ve güvenliği sağlamak.
    • Kripto varlıkların manipülatif işlemlerini ve piyasa bozucu eylemleri önlemek.
  2. Kamu Güvenliği ve Koruma:
    • Kripto varlıkların sahip olduğu yüksek risk ve oynaklık nedeniyle yatırımcıların korunması.
    • Dijital cüzdanların çalınması, kaybolması veya usulsüz kullanımlarını engellemek.
    • Kripto varlıklarla yapılan işlemlerin geri döndürülemez olması nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek.
  3. Teknolojik ve Yasal Uyum:
    • Dağıtık defter teknolojisinin finansal ve diğer alanlardaki faydalarını dikkate alarak yenilikçi ekosistemin gelişimini engellemeyen düzenlemeler yapmak.
    • Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde "kripto varlık", "cüzdan", "kripto varlık hizmet sağlayıcı" gibi tanımları ve düzenlemeleri yasaya eklemek.

Özel Anahtarlarla İlgili Detaylar:​

  1. Cüzdan Tanımları:
    • Cüzdan: Kripto varlıkların transfer edilebilmesini ve bu varlıkların ya da bu varlıklara ilişkin özel ve açık anahtarların çevrim içi veya çevrim dışı olarak depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamalar olarak tanımlanmaktadır.
  2. Özel Anahtarların Yönetimi:
    • Mevcut durumda Türkiye'deki platformlar, müşterilere cüzdan adreslerinin açık anahtarlarını vermekte ve özel anahtarları platformlarda tutmaktadır.
    • Müşteriler, varlıklarını platform dışındaki kendi cüzdanlarına aktarabilmektedirler. Ancak kısa süreli fiyat hareketlerinden faydalanmak isteyenler genellikle varlıklarını platformlarda bırakmayı tercih etmektedirler.
  3. Saklama ve Güvenlik:
    • Müşterilerin varlıklarını kendi cüzdanlarında bulundurmalarının esas olduğu belirtilmektedir.
    • Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri varlıkların platformlar dışında nitelikleri belirlenecek üçüncü taraflarca saklanması önerilmektedir. Bu düzenlemeyle suiistimal riskinin azaltılması amaçlanmaktadır.
    • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyete başlamaları için bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konusunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacaktır.

Düzenlemenin Detayları ve Hedefler:​

  1. Faaliyetlerin Düzenlenmesi:
    • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyete başlamaları için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınması zorunlu kılınmaktadır.
    • Bu hizmet sağlayıcıların faaliyetlerinin düzenlenmesi, sermaye yeterlilikleri, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarının güvenliği gibi konularda SPK'ya yetki verilmektedir.
  2. Platform ve Hizmet Sağlayıcıları:
    • Platformların müşterilere ait kripto varlıkların saklanması ve transfer edilmesi konusundaki yükümlülükleri düzenlenmektedir.
    • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri sırasında uyacakları ilke ve esaslar SPK tarafından belirlenecektir.
    • Müşteri varlıklarının hizmet sağlayıcıların varlıklarından ayrı olarak tutulması ve bu varlıkların haczedilememesi, rehnedilememesi ve ihtiyati tedbir konulamaması düzenlenmektedir.
  3. Ceza ve Yaptırımlar:
    • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının hukuka aykırı faaliyetlerinde uygulanacak tedbirler ve cezai yaptırımlar belirlenmektedir.
    • Zimmet suçu işleyen hizmet sağlayıcılar ve yönetim kurulu üyeleri için ağır cezai yaptırımlar öngörülmektedir.
    • İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürütenler için hapis ve adli para cezası getirilmiştir.
  4. Denetim ve Gözetim:
    • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri denetimi konusunda SPK'ya yetki verilmektedir.
    • Denetimlerde TÜBİTAK ve diğer ilgili kurumların teknik desteği alınabilecektir.
    • Bilgi güvenliği ihlalleri ve siber saldırılar gibi durumlarda kripto varlık hizmet sağlayıcıları sorumlu tutulacaktır.
Gelişmeler oldukça yasa taslağı yayınlandığı zaman burada paylaşım yapılacaktır. Görüşlerinizi yazı altına bekliyorum.
 
"Nas var, faiz aşağı" dediler. Faizin içinden geçtiler, faiz de bizim içimizden geçti!

"Dolar almayın, bitti, artık yok olacak" dediler. Dolar bizim ülkenin ekonomisi yok etti!

"Zam yok, güncelleme var" dediler. O güncelleme ile millet, eski sürümlerini özleyen Windows kullanıcısına dönüştü!

***

Şimdi "Kripto yasası, kripto düzenlemesi yapacağız" diyorlar. Bize ne olacağını anladınız siz değerli kripto al-satcıları. Hepimizi..

😁
 
Şimdi "Kripto yasası, kripto düzenlemesi yapacağız" diyorlar. Bize ne olacağını anladınız siz değerli kripto al-satcıları. Hepimizi..

😁

Hemde evire çevire, döndüre döndüre sevecekler bizi gibi görünüyor.. :( %20 ne yahu.. çüüş desen olmaz ohaaa desen olmaz..

Birde yabancı borsaları erişime yasaklarlarsa vay halimize..
 
Chainalysis’in yaptığı araştırmaya göre kaba işlem hacmi açısından Türkiye 170 milyar doları aşan hacmiyle ABD, Hindistan ve Birleşik Krallık’tan sonra dünyada 4. sırada yer alıyormuş.

Devlet için güzel havuz. Allah bereket versin....
 
önemli bir şey çıkmadı gibi :)
 
Ya umarım TR'de var olan mesela Binance TR gibi borsaların global taraflarını engellemezler. Böyle olursa çoğu coin TR yok bu sefer napıcaz o şüpheli. Benim aklıma takılan tek bu var. Kaldıraç vs. global kullanılmasın sorun yok. Eğer yanlış kararlar verirlerse Türkiye'de kripto tarafını kaybederler
 
Ya umarım TR'de var olan mesela Binance TR gibi borsaların global taraflarını engellemezler. Böyle olursa çoğu coin TR yok bu sefer napıcaz o şüpheli. Benim aklıma takılan tek bu var. Kaldıraç vs. global kullanılmasın sorun yok. Eğer yanlış kararlar verirlerse Türkiye'de kripto tarafını kaybederler
engelleyemezler şuan.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,320
Mesajlar
62,275
Kullanıcılar
6,684
Son üye
SpaRRoW41
Geri
Üst